Pokus s kofolou
Pepsi-cola, coca-cola a kofola, čo majú spoločné? Skvelo chutia, povedali by asi viacerí, však? Podľa ich fanúšikov sú to najlepšie nealkoholické nápoje na zapíjanie jedla, lebo v ústach vraj zanechávajú príjemnejšiu chuť ako minerálky. Zaplatia za to tým, čo majú tiež tieto nápoje spoločné. Pri ich nadmernom pití sa priberá. Ale ešte jednu vec majú spoločnú. Keď ich nalejete do pohára, vyzerajú rovnako – hnedasto :) Je táto farba potrebná na to, aby chutili rovnako? Vyskúšajte.
Čo potrebujeme:
- 50 ml limonády (pepsi-cola, coca-cola, alebo kofola, prípadne iná farebná limonáda)
- kávový filter
- živočíšne uhlie (nazývané aj čierne uhlie; dostať ho v lekárni ako Carbosorb alebo Carbo medicinalis)
- lievik
- mažiar (roztieračka s tĺčikom)
- priesvitný pohár
- vyššia priesvitná nádoba, kde bude lievik na hrdle držať (napr. zaváraninová fľaša)
Postup:
- dajte limonádu do pohára
- v mažiari rozdrvte na jemný prášok päť tabliet živočíšneho uhlia
- prášok vsypte do limonády a premiešajte
- na zaváraninovú fľašu dajte lievik, doň kávový filter a vlejte pomaly zmes z pohára
- pozorujte a chutnajte
Keď primiešate práškové živočíšne uhlie k jednej z limonád, poviete si: „To som si teda pomohol!“ Obsah pohára vyzerá totiž ešte tmavšie. Celé sa to však prekvapivo zmení, keď zmes nalejete na filter. Z lievika vám bude kvapkať číra tekutina (ak ste použili odporúčaný počet tabliet živočíšneho uhlia). Ak neveriacky krútite hlavou, spomeňte si, ako práve toto živočíšne uhlie účinkuje, keď ho použijete pri hnačke, plynatosti alebo dokonca pri akútnych otravách. Vedci hovoria, že táto čierna látka je taká pórovitá, že len jeden jej gram má povrch 1000 m2, čo sú približne štyri tenisové ihriská. Na tento mimoriadne veľký povrch je schopná viazať farbivá, plyny, jedy a pod. Dá sa to predstaviť tak, akoby jedno zrniečko bolo prederavené ako „rešeto“ a do jednotlivých dierok zapadnú čiastočky farbiva (ako v našom prípade) a spolu so živočíšnym uhlím ostanú na filtri. Naše tri limonády sú totiž predovšetkým osladené zafarbené tekutiny. A či chutia rovnako pred a po pokuse? Posúďte sami :) Vyskúšaním čírej kofoly pocítite (a najmä vaše deti) totiž „obnaženú“ reálnu sladkosť tohto nápoja.